dimecres, 24 de febrer del 2016

L'ESTACIÓ METEOROLÒGICA DE L'ESCOLA MONTSENY

L’estació meteorològica de  l’Escola Montseny, un bon recurs per la nostra escola.

Amb la col·laboració de diferents pares de l’escola, durant la primavera de 2014 es va instal·lar a l’edifici de parvulari de l’escola Montseny una estació meteorològica digital inalàmbrica resultant d'una donació d'una família de l’escola.

Per què una estació meteorològica a la nostra escola?
Creiem que una escola que segueix uns objectius d’aprenentatge bastats en l’experimentació i el descobrimen pot aprofitar molt bé un nou recurs com és el d’una estació meteorològica.

L’objectiu d’aquest projecte és fomentar en els nens i nenes l’observació del temps i dels seus constants canvis, així com aprendre a gestionar, interpretar i tenir la responsabilitat de presentar  periòdicament les dades meteorològiques.
L’estació, amb l’ajuda d’un software associat a la consola receptora va enregistrant contínuament diferents dades meteorològiques.  Amb l’accés a dades històriques i a temps real de les diferents variables meteorològiques, es podrà fer  al llarg del curs un seguiment diari, setmanal i fins hi tot mensual de variables com la temperatura, humitat relativa, punt de rosada, força i direcció del vent, ratxes màximes de vent, pluja acumulada i intensitat de la precipitació .

Amb les dades de l’estació, per exemple, es pot arribar a saber a quina hora hi ha hagut la temperatura mínima, màxima, o a quina hora va començar i/o acabar de ploure i amb quina intensitat. També es podrà fer un seguiment dels canvis de pressió atmosférica i els canvis de temps que hi puguin anar associats (direcció, velocotat del vent…). Per tant amb el pas del curs es podrà anar relacionant diferents fenòmens meteoròlogics que es vagin succeint, amb les dades que vagi recollint l’estació, i fins hi tot a la llarga es podrà intentar de fer una previsió del temps a pocs dies vista … tot un repte, però que pot ser força estimulant per als alumnes de l'escola!    

Característiques de l’estació meteorològica
L’estació meteorològica és de la casa Oregon Scientific, model WMR 928N inalàmbric.
Els sensors de l’estació són autònoms gràcies a petites plaques solars incorporades a cada sensor, els quals es troben instal·lats de forma separada en diferents ubicacions en la proximitat de l’edifici de parvulari. La senyal de cada sensor pot arribar fins a uns 100 metres en un espai lliure d’obstacles. La consola receptora de les senyals dels sensors, i l’ordinador associat a ella, estan ubicats dins d’una aula contigua al pati principal .

Els diferents sensors de que disposa l’estació meteorològica són els següents:
  •   Termòmetres i higròmetres (exteriors i interiors)
  •    Pluviòmetre de balancí: Precipitació (mm)
  •   Baròmetre: Pressió atmosfèrica
  •   Anemòmetre i penell: velocitat i direcció del vent




Ara ja només faltarà encertar la previsió del temps… però bé, això ho deixem per als més valents, o potser més endavant a futurs amants del temps i la meteorologia que puguin sorgir entre els nens i nenes de la nostra escola.

Com a petit exemple us posem a continuació un gràfic amb l'evolució de les temperatures i humitat relativa durant el periode 3-12 febrer de 2016.



La Comissió de Medi Ambient