divendres, 15 de març del 2013

SALVANT LES NOSTRES PALMERES



Palmera de Canàries (Phoenix canariensis, Chabaud)

Tots hem vist el pati de l’escola les palmeres que hi ha, i ens hem fixat que n’hi ha una que és diferent a les altres, no perquè sigui d’una altra espècia, sinó perquè ha estat envaïda per un escarabat.

Aquest escarabat (Rhychophorusferrugineus), és originari del sud-est asiàtic, els primers exemplars de palmera afectats del nostre país van aparèixer al desembre del 2005 a El Vendrell.

L’escarabat adult fa entre 2-5 cm, és de color vermell i té un pic allargat. La femella posa entre 300-400 ous. Poden viure vàries generacions i en diversos estats evolutius en una mateixa palmera. Els escarabats adults no solen abandonar la planta fins que és morta.

És difícil detectar el seu atac en els inicis de la invasió a la palmera, però els símptomes són clars: les fulles centrals de la palmera es van assecant d’una manera ràpida i al cap de pocs mesos poden malmetre molt a la planta fins al punt de matar-la.

La millor lluita és una ràpida detecció, ja que els productes existents són poc eficients, i la reproducció de l’escarabat és molt ràpida i abundant.

Cal felicitar a l’escola per la insistència a l’ajuntament per poder salvar els palmeres. Sembla que de moment estan aconseguint aquest objectiu.

MANUEL CORBERA